Истине и лажи (док читамо новине и слушамо вести)

8742707669_6f6b1a14eb_o

Читајући новине и упоређујући вести којима нас свакодневно обасипају, схватила сам да би најважније научно откриће које би нам омогућило лепши и лакши живот било неко средство које би било сигуран начин да нешто препознамо као истину односно као лаж. Одлично би било да можемо на основу нечега да закључимо када нам не говоре истину саговорници, ма ко то био − пријатељ, рођак, дете, познаник, новинар, политичар, репортер, банкарски службеник…

Језик нам служи да изражавамо мисли, осећања, спознаје, схватања, да обликујемо закључке и сазнања до којих смо дошли. И када заваравамо себе или друге, па то покушавамо да искажемо, користимо иста средства – речи. Дакле, тужна је чињеница да се језик лажи и језик истине не разликују. Доказе за то налазимо у самом језику, односно у изразима и конструкцијама које употребљавамо кад судимо о лажима и истини: и истина и лаж цуре и просипају се, па често у новинама читамо: Просипају лажи једну за другом, али и Истина увек некако процури. Међутим, опет, судећи према новинама, изгледа да истина долази у капима, а лаж у таласима: На Србију се опет обрушио редован талас лажи и клевета, а имамо и кап истине у којој се прелама маса глупости.

Интересантно је и то да се и, према новинама које читамо, и истина и лаж скривају, у зависности од тога шта је оном ко саопштава у интересу: Кад је у питању медицинска обдукција није могуће до краја сакрити лаж, а нешто даље прочитаћемо: њихов једини циљ јесте да сакрију од нас велику истину. Потпуна конфузија настаје када увидимо да ни границе између истине и лажи нису јасне: Ко се усуђује да постави границе између лажи и истине, наспрам честог одговора: А ви мислите да је истина од лажи одвојена неком јасном границом? Претпостављам да вам сви ови изрази звуче познатно, али и помало песимистично када се овако сакупе на једном месту.

У нашој свести и истина и лаж су господари, а то је јасно из следећих цитата: Лаж и потчињавање иду заједно, као и: То временом нараста и човек до те мере постаје роб сопствених лажи, оне толико овладају њиме, да он пориче […] потпуно очигледну истину.

Међутим, док следећи пут будете читали новине, сетите се да између истине и лажи, коју можете само по намерама разликовати, али не и по начину формулације, дакле, не и по језику, постоје и језички обликоване разлике: лаж је слатка (причао је слатке лажи из свог живота и лова), а истина горка, што не прија увек, али је зато лаж прљава (тако можемо наижи на реченицу Слобода је прљава лаж), а истина златна (То ће златну истину формулисати у пароли life is tough ), значи да и више вреди.

0 Komentara

Napišite komentar